مد پایدار؛ آیا برندها به وعده‌های خود عمل می‌کنند؟

مد پایدار
در دنیای امروز، مفهوم " مد پایدار" دیگر تنها یک ایده‌آل نیست، بلکه تبدیل به مفهومی اساسی در صنعت مد شده است. مصرف‌کنندگان، آگاه‌تر از همیشه به تاثیرات زیست‌محیطی و اجتماعی برندهایی که انتخاب می‌کنند توجه دارند. اما آیا برندها واقعا به وعده‌های خود در زمینه پایداری عمل می‌کنند؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی این موضوع و معرفی یکی از نمونه‌های ایرانی موفق در زمینه مد پایدار بپردازیم.

در این مقاله می‌خوانید:

  • مد پایدار چیست؟
  • برندها و وعده‌های پایداری
  • چالش‌های پایداری در صنعت مد
  • اینجا لباس‌ها در جریان‌اند!
  • چگونه مصرف‌کننده‌ای آگاه باشیم؟

 

مد پایدار چیست؟

مد پایدار پایداری در مد

صنعت فشن دومین صنعت آلاینده جهان است، بر اساس آمار و ارقام موجود در زمینه بازیافت الیاف، تا سال 2015، تنها 9% از زباله‌های نساجی تولید شده در طول تاریخ بازیافت شده‌اند!

مد پایدار به طراحی، تولید و مصرف لباس‌ها و اکسسوری‌هایی اشاره دارد که تاثیر مخرب کمتری بر محیط زیست و جامعه دارند. این مفهوم شامل استفاده از مواد بازیافتی، کاهش ضایعات تولید و حمایت از شرایط کاری عادلانه برای کارگران است.

برندها و وعده‌های پایداری

فست فشن پایداری در مد

برندهای مطرح مد، ادعاهای شگفت‌انگیزی برای جذب نوع جدیدی از مصرف‌کنندگان در زمینه مد پایدار مطرح می‌کنند؛ مواردی نظیر: استفاده از مواد ارگانیک، بهبود فرآیندهای تولید، و کاهش اثرات زیست محیطی. اما تحقیقات نشان می‌دهد که "Green Washing" یا "سبزنمایی" همچنان در این صنعت رایج است؛ به این معنا که برخی شرکت‌ها خود را به‌عنوان برندهایی دوستدار محیط‌زیست به عموم معرفی می‌کنند اما در پشت پرده همچنان به آلوده‌سازی محیط‌ زیست ادامه می‌دهند!

برندهای بزرگ مد وعده مواد بازیافتی، سیستم‌های بازگشت و طرح‌های بازیافت می‌دهند اما به دلیل حجم روزافزون تولیدات مد، عمل به این وعده‌ها برای شرکت‌ها غیرممکن است.

برندهای بزرگی مانند H&M و Decathlon توسط مقامات نظارتی، متهم به ارائه ادعاهای سبز دروغین شده‌اند. همچنین برندهایی همچون ASOS، Boohoo و Georgeادعای استفاده از مواد پلی‌استر بازیافتی را مطرح می‌کنند. ادعایی گمراه کننده برای مصرف‌کنندگان.

چالش‌های پایداری در صنعت مد

فست فشن مد پایدار گرین واشینگ

با وجود ابتکارات فعالان مد پایدار برای حقوق کارگران و ظهور جنبش‌های جهانی فعال در زمینه مد، از جمله انقلاب مد "Fashion Revolution" و کمپین "Detox" گرین‌پیس، صنعت مد جهانی بیش از هر زمان دیگری دچار بحران است از علل این بحران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مصرف گرایی بیش از حد: سیستم فست‌فشن باعث افزایش تولید و مصرف بی‌رویه لباس‌ها شده است.
  • شفافیت ناکافی: بسیاری از برندها اطلاعات دقیقی درباره زنجیره تامین و تاثیرات زیست‌محیطی خود ارائه نمی‌دهند.
  • هزینه‌های بالا: تولید پایدار معمولاً هزینه بیشتری نسبت به روش‌های سنتی دارد.

اینجا لباس‌ها در جریان‌اند!

بازیافت لباس استوک

"جریان" عنوان گروهی از جوان‌های ایرانی فعال در زمینه مد و پایداری است. اعضای این گروه با فراهم نمودن بستری برای دوباره به جریان انداختن لباس‌ها و پوشاکی که از چرخه‌ی مصرف خارج شده‌اند، تلاش می‌کنند که به فرهنگ‌سازی علیه مصرف‌گرایی بپردازند و با استفاده‌ی مجدد لباس‌ها از تولید زباله‌های بیشتر جلوگیری کنند.

این مجموعه با جمع‌آوری لباس‌های دست دوم و فروش آن‌ها در رویدادهای حضوری، نقش مهمی در کاهش هدر رفت منابع و ترویج فرهنگ بازیافت ایفا می‌کند.

شعار آن‌ها "اینجا لباس‌ها در جریان‌اند" نه تنها به چرخه‌ی بازگشت لباس‌ها اشاره دارد بلکه به اهمیت ایجاد جریان‌های مثبت در جامعه تاکید می‌کند.

چگونه مصرف‌کننده‌ای آگاه باشیم؟

لبا های بازیافتی بازیافت لباس مد پایدار

با تحقیق و انتخاب برندهایی که شفافیت و تعهد به پایداری را نشان می‌دهند می‌توان از مد پایدار حمایت کرد. همچنین به جای خرید مداوم بهتر است که روی کیفیت و ماندگاری لباس‌ها تمرکز کنیم.

مد پایدار مسیری ضروری برای آینده صنعت مد است. برندها باید با شفافیت و مسئولیت‌پذیری بیشتری به وعده‌های خود عمل کنند و مصرف‌کنندگان نیز باید با انتخاب‌های آگاهانه خود، به ایجاد تغییری مثبت در این صنعت کمک کنند.

اگر خواندن این مقاله برای شما سودمند بوده است، نظرات خود را با ما درمیان بگذارید و ما را به دوستانتان معرفی کنید.

نظرات کاربران
افزودن نظر جدید

شما هم می توانید در مورد این بلاگ نظر بدهید